top of page

Stilstaan bij de verzekerde som

Voor ondernemers is het verzekeringspakket voor hun bedrijf vaak geen boeiende materie. Ze besteden het risicomanagement, waar het verzekeringspakket bij hoort, maar wat graag uit aan een adviseur voor zakelijke schadeverzekeringen. Daarmee verwachten ze dat het goed geregeld is. Maar wat is goed geregeld? De vraag kan ook anders gesteld worden: wanneer is het niet goed geregeld?

Eén van de vele aspecten die (nog) niet goed geregeld kunnen zijn, is de juistheid van de verzekerde som bij de verschillende vormen van zakelijke verzekeringen. Bij schade kan blijken, dat de verzekerde som voor een zakelijke verzekering eerder niet juist is vastgesteld. Het kan zijn dat het verzekerde bedrag en de verzekerde waarde afwijken of dat er sprake is van over- of onderverzekering.

Afwijking

Bij een grote schade komt een schade-expert de omvang van de schade vaststellen. Dat doet de schade-expert door de waarde voor het schade-evenement (bijvoorbeeld brand) en de waarde na het schade-evenement te bepalen. Als het goed is, is de waarde voor de brand gelijk aan de verzekerde som. Zo niet, dan kan dat consequenties hebben voor de uitkering. De uitkering kan lager zijn dan de werkelijke schade. Het is ook mogelijk dat de uitkering gelijk is aan de schade, maar dat er, achteraf gezien, te veel premie is betaald. Tot slot is het ook mogelijk dat er meer betaald wordt dan de werkelijk geleden schade. Ook dat is niet de bedoeling.

Deskundigentaxatie

Bij bedrijfsmatige bezitsverzekeringen zoals gebouwenverzekeringen en machine(park)verzekeringen is een taxatie door een waardedeskundige (taxateur) nuttig. De kans dat de werkelijke waarde bij schade afwijkt van de verzekerde som, is aanmerkelijk kleiner. Een waardedeskundige heeft immers de juiste waarde vastgesteld. Toch zijn afwijkingen mogelijk, bijvoorbeeld door prijsstijgingen of prijsdalingen van herbouwkosten. Een taxatie is een momentopname en naarmate de tijd verstrijkt, kan het verschil tussen de taxatie en de werkelijke waarde sterker gaan afwijken. Daarom beperken de meeste bezitsverzekeraars de geldigheidsduur van een taxatie op maximaal drie jaar. Daarna is dus een nieuwe taxatie nodig. Bij geïndexeerde polissen, zoals bij gebouwenverzekeringen, is de geldigheidsduur meestal maximaal zes jaar. Een index zorgt voor een jaarlijkse aanpassing van de verzekerde som, vanwege de gestegen of gedaalde bouwkosten.

Wilt u hierover meer weten? Neem gerust contact met ons op.

>> Terug naar nieuwsarchief

afm-+-kifid.png
rga-erkend.png

Nieuws

Arts verzekeringen - logo 362-717 drukve

06-02-2023

René Arts: “Ik ben een witte raaf in de verzekeringswereld”

“De wereld van risico’s en verzekeren verschuift al jaren richting doe-het-zelf polissen en call centers, maar dat is juist wat ik niet wil.

>> Lees meer

20-12-2022

AVP verplicht voor skiërs en snowboarders in Italië

Vanaf 1 januari 2022 bepaalt de Italiaanse wet dat alle skiërs en snowboarders een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) moeten hebben.

>> Lees meer

23-11-2022

Schade in de winterperiode

De winterperiode komt er weer aan! Vaak is schade te voorkomen met eenvoudige maatregelen.

>> Lees meer

bottom of page