top of page

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woonhuizen

Per 1 juli 2022 wordt het bouwbesluit uitgebreid met de verplichting dat bestaande huizen moeten voldoen aan de Europese Norm (EN14604). Sinds 2003 moesten nieuw gebouwde woningen al voldoen aan de Nederlandse Norm (NEN 2555).

Voor bestaande woonhuizen geldt dus de Europese Norm (EN 14604). Dit zijn rookmelders op batterijen die voldoen aan Europese CE kwaliteitseisen. Voor nieuwbouwwoningen geldt de Nederlandse Norm (NEN 2555).

Deze normering gaat een stuk verder dan een rookmelder op batterij. De rookmelders volgens NEN 2555 moeten aangesloten zijn op het lichtnet, onderling gekoppeld zijn (bedraad of draadloos), minimaal 0,5 meter vanaf de muur op het plafond worden bevestigd en minimaal 65 dB behalen en in een slaapruimte minimaal 75 decibel.

Het gaat hier om particuliere woonhuizen. Heeft u een bed & breakfast, zorgboerderij of andere bestemming, dan gelden er andere regels.

 

Uw woonhuisverzekering en rookmelders

Alleen als er in de polisvoorwaarden van uw particuliere woonhuisverzekering staat dat de aanwezigheid van een rookmelder een voorwaarde is voor branddekking moeten er daadwerkelijk rookmelders geïnstalleerd zijn om voor deze dekking in aanmerking te komen.

Maar in de praktijk is er nog geen enkele verzekeraar die een dergelijke bepaling standaard in de voorwaarden heeft opgenomen. Vooralsnog heeft dit geen directe gevolgen voor uw woonhuisverzekering. De verplichting om rookmelders in uw huis te installeren is vooral bedoeld voor uw eigen veiligheid, en die van uw gezin.

>> Terug naar nieuwsarchief

Nieuws

afm-+-kifid.png
rga-erkend.png
Arts verzekeringen - logo 362-717 drukve

06-02-2023

René Arts: “Ik ben een witte raaf in de verzekeringswereld”

“De wereld van risico’s en verzekeren verschuift al jaren richting doe-het-zelf polissen en call centers, maar dat is juist wat ik niet wil.

>> Lees meer

20-12-2022

AVP verplicht voor skiërs en snowboarders in Italië

Vanaf 1 januari 2022 bepaalt de Italiaanse wet dat alle skiërs en snowboarders een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) moeten hebben.

>> Lees meer

23-11-2022

Schade in de winterperiode

De winterperiode komt er weer aan! Vaak is schade te voorkomen met eenvoudige maatregelen.

>> Lees meer

bottom of page